Witam, jakie polecacie dobre źródła węglowodanów poza ryzami,kaszami,platkami owsianymi,makaronami. Pytanie czy chleb żytni można wrzucić jako źródlo węgli w posiłku? Zmieniony przez - Malas32 w dniu 2016-10-29 15:10:43
Witam co dobrz ejesc na sniadanie zamiast płatkow owsianych ktorymi juz zygam? do tego zawsze mam 1 jajko gotowane, co dla mnie nie jest jzu takim prbolemem. nie mam pomysłów co moge dodać innego.. Czy omlet z kilku jaj jest dobrym posiłkiem np na podwieczorek albo sniadanie, oczywiscie na sniadani jeszcze moge dodać jajko np lub jogurt z otrębami
Polecicie jakieś produkty/dania wysoko węglowodanowe które nie napychają? jestem typowym ekto mam do zjedzenia prawie 500 węgli i w założeniu ok 4000kcal i trudno jest to uzupełnić, co mysliście o carbo przed treningiem i po?
Witam. Jestem aktualnie na diecie redukcyjnej: 2400kcal, 200g b, 200 ww, 80t Jako Endomorf będę się trzymał niskiego poziomu węgli (z czasem ucinał) lecz zastanawia mnie gdzie ulokować węgle. Aktualnie sprawa wyglada tak: Śniadanie: Białko + Tłuszcze 2 Śniadanie: Węgle + Białko + Tłuszcz Przed treningiem: Białko Po treningu: Białko + Węgle Na noc: [...]
siemano wszystkim, chodzi mi o pelne nazwy wszystkich produktow weglowodanowych np platki owsiane, platki orkiszowe, otreby owsiane itp, chodzi mi o wszystkie, poniewaz juz nudzi mnie jedzenie prawie tego samego, a musze jesc naprawde duzo bo ponad4500kcal ;-) dlatego chodzi mi o podanie i zapoznanie sie z jaknajwieksza baza produktow ktore maja [...]
Witam ,zastanawiam się czy źródło węglowodanów ma wpływ na wygląd naszej skóry,sylwetki . Chodzi mi o to czy dostarczając np węgle z takich źródeł jak płatki górskie, kasza, ryż basmati,chleb żytni itp, będzie różnica niż jedząc np wafle kukurydziane, słodkie bułeczki czy inne wyroby z mąki pszennej. Czy ma to jakiś wpływ czy ciało,skóra będzie [...]
Mam problem z brązowym ryżem - strasznie mi nie smakuje, zwlaszcza gdy jem na sucho bez sosu. Czy mogę bez żadnej straty zastapić to kaszą jęczmienną (akurat używam Kupca ale może jakiś inny producent jest lepszy) i gryczaną ? Głównie chodzi mi o jęczmienną. Czy może jest jakiś powód dla którego brązowy ryż stawiacie wyżej ?
Cześć, Przeczytałem chyba wszystkie tematy na forum i do tej pory nie wiem jak brać carbo, które mam w planach zakupić od uzupełnienia diety. Jedni mówią, że 3/4 przed a 1/4 po, drudzy, że przed i po, a kolejni, że tylko po. Jak to naprawdę jest ? Podobno powinno się brać tylko po bo ma wysoki wskaźnik IG przez co po treningu jest jak znalazł. Ale [...]
Czy ktoś byłyby na tyle pomocny, żeby wipisać kilka takich źródeł? Potrzebne mi to bo chciałbym ułożyć dietę wg. 10 wskazówek żywieniowych, a tych ęgli mi troche brakuje... chodzi o niskie IG Z góry dzięki pozdrawiam...
Witam , mam pytanie , mianowicie chodzi o źródła węgli w diecie redukcyjnej . Czy chleb pełnoziarnisty żytni można spożywać i czy Ryż biały również bedzie dobry ? Nie rozumiem trochę czemu niektórzy odradzają jedzenia pieczywa pełnoziarnistego skoro ma dość niski IG (55) . No i ogólnie jakie produkty polecacie , z góry dzięki :)
Jako dawna miłośniczka wszelkiego rodzaju nabiału, nie mogę przejść obojętnie obok produktów, które są roślinną alternatywą dla jogurtów. Vegangurty to seria marki Pilos, która jest dostępna w kilku smakach. Mój wybór padł na kokos, brzoskwinię, marakuję. Jest to jedno z moich ulubionych połączeń. Jogurty roślinne różnią się od tych mlecznych [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
Wyniki pochodzące z ostatnich kilkunastu lat badań rzucają nowe światło na prozapalne właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na po posiłkowe stężenie insuliny. Podsumowanie Wniosek jest taki, iż żadna przesada nie jest zdrowa. Poza tym dieta dostarczająca 37% energii z tłuszczów nie jest już typową, w której [...]
Napoje roślinne (lub tzw. mleka roślinne) to popularna alternatywa dla mleka krowiego. I choć różnią się smakiem, to często ratują sytuację, kiedy chcemy zjeść płatki lub wypić białą kawę, a z różnych przyczyn spożycie mleka nie wchodzi w rachubę. Z tej opcji często korzystają również wegetarianie i weganie. Jedną z propozycji jest napój migdałowy [...]
Ostatnio naukowcy pod wodzą S. H. Faulknera sprawdzali, jak gorąca kąpiel wpłynie na stężenie glukozy i IL-6. Przy okazji badano wydatek energetyczny. Czy gorąca kąpiel okazała się zabójcą tkanki tłuszczowej? Czternastu mężczyzn zgłosiło się na ochotnika i zostało sklasyfikowanych, jako osoby szczupłe lub z nadwagą. Przez 60 minut leżeli w wodzie [...]
Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. [...]
Aminokwasy, zaraz po wodzie, są najobficiej występującymi związkami chemicznymi w organizmie. Jednym z nich jest glutamina, która uznawana jest za jeden z najważniejszych i najbardziej wszechstronnych aminokwasów w diecie człowieka. Jej rolę dobrze scharakteryzowano zarówno w kontekście zdrowia jelit, jak i funkcjonowania układu odpornościowego. [...]